- Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hebben lang niet altijd zicht op het gemiddelde uurtarief dat zij in rekening brengen bij klanten.
- Ook zijn de verschillen in doorsnee uurtarieven per sector groot en lopen de hoogste en laagste tarieven per branche fors uiteen.
- Bekijk in welke sector de hoogste en laagste uurtarieven worden gerekend.
- Lees ook: Minder dan 4 op de 10 Europese mkb’ers heeft plan voor CO2-reductie – grote bedrijven krijgen met Europese wetgeving te maken
De helft van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zegt geen inzicht te hebben in het gemiddelde uurtarief dat zij in rekening brengen. Ook zijn zowel de verschillen in de doorsnee uurprijs tussen sectoren – en soms ook binnen een branche – groot.
Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfssoftwareleverancier Teamleader, die ruim 250 Nederlandse ondernemers heeft gevraagd naar de status en toekomst van hun bedrijf.
Volgens Teamleader is de gemiddelde uurprijs een belangrijke indicator voor de veerkracht van het mkb, zeker nu de winstgevendheid van bedrijven onder druk staat door onzekere economische omstandigheden en gestegen kosten voor onder meer huur, energie en personeel.
Uit het onderzoek komt naar voren dat er grote verschillen zijn per sector in de gemiddelde tarieven per uur die bedrijven bij hun klanten in rekening brengen. Zo zijn de prijzen in de sector Publishing en Printing (uitgeverijen en drukkers) met gemiddeld 131 euro per uur het hoogst. Ook Gezondheidszorg, Sport en Persoonlijke Dienstverlening behoort met een gemiddeld tarief van 117 euro per uur tot de top.
In de bouw en administratieve sector vind je het laagste uurtarief van gemiddeld 62 euro per uur. Opvallend is ook dat het hoogste en laagste tarief binnen sectoren behoorlijk uiteen kan lopen. In de sector juridische en boekhoudkundige dienstverlening kun je als klant terecht voor 35 euro per uur, maar een uurprijs van 335 euro kan ook voorkomen.
Hoogste en laagste uurtarieven in het mkb
De onderstaande tabel op basis van gegevens van Teamleader toont het laagste, hoogste en mediane uurtarief dat bij klanten in rekening wordt gebracht per sector.
Te zien is dat zoals gezegd de laagste uurtrieven in de Bouw en Administratie worden gerekend en de hoogste in de Uitgeverij & drukkerij en Gezondheidszorg, sport en persoonlijke diensten. Het steeds populairder worden de beroep van coach levert gemiddeld 90 euro per uur op.
In de sector Consultancy vind je het grootste verschil tussen het hoogste en laagste uurtarief dat klanten betalen. Het kan 310 euro schelen als je naar de goedkoopste dienstverlener gaat in plaats van naar de duurste.
In de sector Juridische en Boekhoudkundige diensten gaapt ook een relatief groot gat van 300 euro tussen het laagste tarief.
Uit het onderzoek van Teamleader blijkt verder dat één op de vijf mkb'ers de inflatie en gestegen kosten de afgelopen jaren niet hebben gecompenseerd via het uurtarief, omdat zij de hogere kosten niet altijd kunnen doorberekenen aan klanten. Eenzelfde percentage zegt de kosten wel volledig te kunnen compenseren.
Uren kunnen efficiënter worden besteed, maar ontspanning is ook belangrijk
Een grote meerderheid van 84 procent van de ondernemers geeft aan dat het aantal gewerkte uren efficiënter kan worden besteed door een betere planning.
Het merendeel (82 procent) van de grotere bedrijven met 5 tot 50 medewerkers geeft aan hier extra aandacht aan te besteden, terwijl dit voor iets meer dan zes op de tien kleinere mkb-bedrijven geldt.
Een lager percentage van 64 procent vindt het aantal uren dat aan klanten gefactureerd kan worden belangrijk. Vier op de tien mkb'ers weet ook niet hoeveel winst zij per uur maken.